Φασουλοταβάς

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό φασόλια
  • 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 κουταλάκια γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
  • 3 μεγάλες κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας αλάτι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη πλένουμε τα
φασόλια καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 4 – 5 δάχτυλα νερό, σε δυνατή
φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση, χύνουμε το νερό και βάζουμε καινούργιο, μέχρι τη
μέση της κατσαρόλας περίπου και συνεχίζουμε το βρασμό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι
χοντροκομμένο, τα 2/3 του λαδιού και τα πιπέρια. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε
τη φωτιά. Σε καμιά ώρα, αν τα φασόλια είναι βραστερά, δοκιμάζουμε και αν είναι
έτοιμα προσθέτουμε το αλάτι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει ο πελτές
και γυρίζουμε το φαγητό σε ταβά (πήλινο σκεύος) ή ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι
από πάνω και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (250οC με αέρα) για 30 – 45 λεπτά. Κατά
διαστήματα ανακατεύουμε όταν δούμε ότι πιάνει πέτσα. Είναι έτοιμο όταν μελώσει
και έχει απορροφηθεί το πολύ νερό.