Παραδοσιακό Κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης με Όσπρια και Λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλιτζάνι φακές ψιλές
  • 1 φλιτζάνι φασόλια μέτρια
  • 2 φλιτζάνια γίγαντες
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 κολοκύθι
  • 1/2 σελινόριζα
  • 1 πατάτα
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι παραδοσιακό κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • αλάτι, πιπέρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι όσπρια θέλουμε ακόμα και όσπρια που
περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι. Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την
προηγούμενη ημέρα σε νερό. Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα όσπρια που θα
χρησιμοποιήσουμε και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Έπειτα τα
στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ. Στη συνέχεια
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι. Αφού
μαλακώσουν ελαφρά προσθέτουμε ψιλοκομμένα το καρότο, το κολοκύθι, τη
σελινόριζα και την πατάτα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ, τον
οποίο τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Μετά, προσθέτουμε τα όσπρια και ζεστό
νερό ίσα που να σκεπάζονται τα υλικά. Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε

για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια. Τότε προσθέτουμε τα
ψιλοκομμένα χόρτα, το κουσκουσάκι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 10
λεπτά να χυλώσει το φαγητό, ανακατεύοντάς το τακτικά, ενώ αλατοπιπερώνουμε στο
τέλος. Έπειτα, διαλύουμε 4 κουταλιές σούπας ταχίνι σε 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό και
προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Στην αρχή θα σφίξει πολύ, αλλά προσθέτουμε
λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό, αραιώνουμε το ταχίνι και περιχύνουμε το φαγητό.
Από τη στιγμή που βάζουμε το ταχίνι δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό γιατί θα κόψει
το ταχίνι.

 

Font Resize
Contrast