Παραδοσιακή Κουλούρα Γάμου

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα)
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι προζύμι
  • 30 γρ. μαγιά

Για τη διακόσμηση:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 3 ½ κουταλιές ζάχαρη
  • 1 μπάλα από τη ζύμη

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Πιάνουμε από το προηγούμενο βράδυ το προζύμι αραιώνοντάς το με χλιαρό νερό και
αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Την επομένη, σε λεκάνη διαλύουμε
τη μαγιά σ’ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το προζύμι και τη ζάχαρη και
ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα
πορτοκαλιού και του λεμονιού, το λάδι και τέλος το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι
να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την
αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα. Κρατάμε μια μπάλα ζύμης για τη
διακόσμηση της κουλούρας και την υπόλοιπη την απλώνουμε με τα χέρια μας σε
λαδωμένο ταψί.
Για τη διακόσμηση: ζυμώνουμε το ζυμάρι που φυλάξαμε με το νερό και τη ζάχαρη
φτιάχνοντας μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Την πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια και
φτιάχνουμε τα σχήματα και τα παραδοσιακά σύμβολα που επιβάλλει το έθιμο. Μόλις
ολοκληρώσουμε τα σχέδια, την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια ψήνουμε την κουλούρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150
οC για 1
ώρα. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, την αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να
αποκτήσει γυαλάδα.

 

Font Resize
Contrast