Ο Ντολμάς του Αγίου Βασίλη

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μικρό αρνί, χωρίς κεφάλι και πόδια
  • 4 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 1/2 φλιτζάνια πλιγούρι ή πλυμένο ρύζι
  • 3/4 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι φουντούκια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κουταλιά σούπας γαρίφαλο
  • ελαιόλαδο
  • βελόνα & σπάγκος

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε το αρνί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι,
σοτάρουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1
φλιτζάνι νερό, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και το πλιγούρι ή το ρύζι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά
διαστήματα. Γεμίζουμε την κοιλότητα του στομάχου με τη γέμιση και ράβουμε με
βελόνα και σπάγκο. Ψήνουμε στους 200
οC για 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε το σπάγκο και τοποθετούμε το αρνί σε μια ζεστή πιατέλα για
να παραμείνει ζεστό. Σερβίρεται παρέα με τη γέμισή του.