Γίγαντες με Λάχανα στη Γάστρα
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό γίγαντες
- 2 ματσάκια λάπατα
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι μοσκοσίτι (τριγωνέλλα)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο & κόκκινο πιπέρι
EΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί, τους
βάζουμε να πάρουν μια βράση, τους σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό. Μετά,
ρίχνουμε τους γίγαντες σε ζεστό νερό μαζί με ένα ξερό χοντροκομμένο κρεμμύδι και
αλάτι. Τους βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα σε σιγανή φωτιά. Κόβουμε τα λάχανα πιο
χοντρά από όσο τα κόβουμε για τη λαχανόπιτα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε
μεταξύ τους ή αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε με λίγο λάδι. Από πάνω ρίχνουμε τους
γίγαντες μαζί με το ζουμί που τους έχει απομείνει. Βάζουμε αλάτι, αλλά όχι πολύ, γιατί
είχαμε βάλει και στο βράσιμο. Από πάνω πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και με αρκετό
κόκκινο πιπέρι, ενώ περιχύνουμε και με το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.