Σεσμέκ (Αρμένικη τηγανητή πίτα με κιμά)

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό άπαχος κιμάς
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • αλάτι, μαύρο & κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι

Για τη ζύμη:

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Τα υλικά της γέμισης τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε, βρέχοντας με νερό τα
χέρια μας συχνά, έως ότου το μείγμα μας να αποκτήσει μια μέτρια σκληρότητα. Το
αφήνουμε και ετοιμάζουμε τη ζύμη. Τα ζυμώνουμε με λίγο χλιαρό νερό έτσι ώστε η
ζύμη μας να γίνει μέτρια (όχι αραιή). Έπειτα κόβουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια στο
μέγεθος ενός καρυδιού και τα σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί για να μη στεγνώσουν.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και με τον πλάστη το ανοίγουμε στο
μέγεθος του πιάτου του καφέ. Βρέχοντας τα χέρια μας, παίρνουμε λίγη γέμιση (όσο
ένα καρύδι) και με τα ακροδάχτυλά μας το απλώνουμε πάνω στη ζύμη, αφήνοντας
περιμετρικά περίπου ένα εκατοστό χωρίς γέμιση, και τη ζύμη που περισσεύει τη
γυρίζουμε προς τα μέσα. Αφού ετοιμάσουμε τις πίτες, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο
τηγάνι. Τοποθετούμε αρχικά την πίτα με τη μεριά του κιμά στο τηγάνι και αφού
ροδίσει τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.