Σαρακατσάνικο Τυρόψωμο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 50 γρ. μαγιά
  • 180 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 700 γρ. φέτα
  • χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με το αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και κάπως
σφιχτό ζυμάρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο – λίγο το βούτυρο ζυμώνοντας
συνεχώς. Τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ζυμώνουμε, ώστε να ενσωματωθεί
ομοιόμορφα στη ζύμη. Αν διαπιστώσουμε ότι κολλάει, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε το τυρόψωμο και το αφήνουμε για 30 λεπτά να «ξεκουραστεί». Κατόπιν το
απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το στρώνουμε με τις παλάμες μας. Το
χαράζουμε με το μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια. Το ύψος του σ’
αυτή τη φάση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα δύο δάχτυλα. Το σκεπάζουμε για λίγο να
«ανέβει» και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170
οC για 1 ώρα περίπου.

Font Resize
Contrast