Πρωτοχρονιάτικη Κρεατόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό χοιρινό ή αρνί
  • 4-5 πράσα ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • ½ φλιτζανάκι λάδι
  • λίγο αλάτι
  • νερό όσο πάρει

Για την επάλειψη των φύλλων :

  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουταλιές λάδι

EΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση : βράζουμε το κρέας φροντίζοντας το νερό της κατσαρόλας να το
σκεπάζει καλά. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα. Μόλις βράσει και μαλακώσει το
κρέας, το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, τα ανακατεύουμε με τα πράσα και
αλατοπιπερώνουμε.
Για το φύλλο: σε λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι προσθέτοντας
όσο νερό πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη
ζύμη να «σταθεί» για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 12 μικρές μπάλες και τις
ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πολύ λεπτά φύλλα λίγο
μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού. Απλώνουμε 3 φύλλα σε λαδωμένο ταψί
λαδώνοντάς τα ένα – ένα. Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης και στρώνουμε άλλα
3 φύλλα λαδώνοντάς τα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα
υλικά μας. Καλύπτουμε με τα τελευταία 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα – ένα και
γυρνάμε τις άκρες τους προς τα μέσα. Ψήνουμε την κρεατόπιτα στους 200
οC για 50-60
λεπτά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ραντίζουμε την πίτα με ½ κούπα
γάλα.