Πολίτικο Τσουρέκι

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 150 γρ. βούτυρο (το μισό να είναι γάλακτος)
  • 6 αυγά και 1 κρόκος αυγού
  • 100 γρ. μαγιά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα
  • 1 ποτηράκι γάλα
  • λίγο αλάτι

 

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα προσθέτοντας ένα φλιτζάνι αλεύρι περίπου και
ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να
φουσκώσει. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Σε μπλέντερ χτυπάμε τη μαστίχα και το μαχλέπι μέχρι να γίνουν σαν σκόνη. Τα
ρίχνουμε στη λακκούβα που έχουμε κάνει στο αλεύρι μαζί με τα αυγά, τη ζάχαρη, το
βούτυρο (χλιαρό) και τέλος τη διαλυμένη σε λίγο νερό μαγιά. Ζυμώνουμε πολύ καλά
μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε για 2 ώρες περίπου να
φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα
αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο. Στη συνέχεια, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού
αραιωμένο με δυο – τρεις σταγόνες νερό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για
20 -25 λεπτά περίπου στους 180
οC.