Μπλανό – Λαχανόπιτα των Σαρακατσάνων

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. καλαμποκάλευρο
  • χλιαρό νερό (όσο χρειάζεται)
  • 500 γρ. φέτα (κομμένη σε μικρά κομμάτια ή τριμμένη)
  • 1 κιλό λάχανα και διάφορα χόρτα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδες κ.α)
  • 200 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 200 – 300 γρ. πρόβειο γιαούρτι
  • αλάτι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε στο καλαμποκάλευρο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη
την οποία απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Κόβουμε
τα λάχανα σε πολύ μικρά κομμάτια, προσθέτουμε τη φέτα, λίγο ακόμα
καλαμποκάλευρο, τα 200γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε
καλά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα στρώνουμε πάνω από τη ζύμη.
Φτιάχνουμε ένα χυλό ακόμα από καλαμποκάλευρο, ανακατεύοντάς το με το γιαούρτι
και λίγο νερό αν χρειαστεί. Το απλώνουμε πάνω από τα χόρτα, αλείφουμε με το
υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι στην επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα
περίπου.

Font Resize
Contrast