Μαρσίνα με Τσουκνίδα

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό χωριάτικο αλεύρι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό τσουκνίδα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές χωριάτικο αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι αλάτι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

 

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο. Ζυμώνουμε σε μια λεκάνη 1 κιλό αλεύρι προσθέτοντας
σιγά-σιγά 2 ποτήρια νερό και ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και ένα
κουταλάκι σόδα. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να
ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση: Κόβουμε το τρυφερό μέρος της τσουκνίδας (αφαιρούμε δηλαδή τα κοτσάνια)
και την πλένουμε καλά με πολλά νερά. Σουρώνουμε και τρίβουμε τη τσουκνίδα με
χοντρό αλάτι. Αναμιγνύουμε με ½ ποτήρι ελαιόλαδο και 2 κουταλιές αλεύρι την
τσουκνίδα για να αφρατέψει.
Αφού περάσει μια ώρα ανοίγουμε δυο χοντρά φύλλα. Δεν πρέπει να είναι λεπτά στο
πάχος γιατί στη μάρσινα η τσουκνίδα βράζει μέσα στο φούρνο. Παίρνουμε ένα
παραδοσιακό μπακιρένιο ταψί. Το λαδώνουμε, ρίχνουμε λίγο σουσάμι στον πάτο και
απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο
φύλλο. Χαράζουμε την πίτα και για να μη φουσκώσει στο φούρνο, αλλά και για να
βράσει καλύτερα το τσουκνίδι. Ψήνουμε στους 250
οC για 15 λεπτά. Στη συνέχεια
κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και την αφήνουμε για ½ ώρα στους 200
οC. Αφού ψηθεί,
την κόβουμε σε κομμάτια. Απαραίτητο στάδιο στη βλάχικη τσουκνιδόπιτα: Ανοίγουμε
το πάνω φύλλο κάθε κομματιού και ρίχνουμε χυμό λεμονιού στη γέμιση.

Font Resize
Contrast