Σαρί Μπουρμά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κούπα λιωμένο βούτυρο
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ½ κιλό καρύδια μέτρια κομματιασμένα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

 

Για το σιρόπι:

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι : Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Όταν ξεκινά η βράση,
τ’ αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το
σιρόπι να βράσει ένα ακόμη λεπτό. Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και το αφήνουμε να
κρυώσει. Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει για 2 ώρες εκτός κατάψυξης.
Αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Σπάμε τα
καρύδια σε μέτρια κομμάτια και τα αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το
γαρύφαλλο. Ανοίγουμε ένα φύλλο και από τη μακριά πλευρά βάζουμε 2-3 κουταλιές
της σούπας από το μείγμα των καρυδιών. Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ ρολό
(μπαστούνι), το πιάνουμε από τις δύο άκρες και το στρίβουμε σαν σχοινί. Αλείφουμε
με μπόλικο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35-38 εκ. και βάζουμε στη μέση
το πρώτο έτοιμο μπαστούνι, σχηματίζοντας ένα μεγάλο σπιράλ. Ακολουθούμε την
ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν γεμίσει το ταψί, αλείφουμε και
περιχύνουμε το γλυκό με το βούτυρο που περίσσεψε. Το ψήνουμε στους 180
οC
βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και χύνουμε το λάδι που
περισσεύει. Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι που έχει στο μεταξύ κρυώσει και
αφήνουμε το γλυκό να πιει το σιρόπι και να κρυώσει.

Font Resize
Contrast