Πολίτικο Κιουνεφέ (Κανταΐφι)

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό)
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
  • 400 γρ. τυρί dil (ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρέλα)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ½ κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψιά και το ράντισμα
  • ½ φλ. φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
  • ½ κουταλάκι βανίλια

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το κανταΐφι στα διπλώματα, ώστε να μην έχουμε
πολύ μακριές ίνες. Βάζουμε το κομμένο κανταΐφι σε μπολ ή σε ταψάκι και το
μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Κατόπιν, το αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το τυρί μας σε
πολύ λεπτές φέτες/φλοίδες. Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το
βούτυρο προσέχοντας να μην το κάψουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το
«ξασμένο» κανταΐφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Χωρίζουμε το κανταΐφι
σε τέσσερα μέρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ. και απλώνουμε το
μισό από το κανταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει
επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Βάζουμε το ¼ από το τυρί σε φλοίδες, έτσι
ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού. Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση
κανταϊφιού και ξαναπιέζουμε, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζουμε με
ελάχιστο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια/δόσεις. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η
επιφάνεια. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το
λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να
κοχλάζει). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε
με το ήδη κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Font Resize
Contrast