Γλυκό Σύκο Φρέσκο
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό και 250 γρ. φρέσκα σύκα
- 1 κιλό και 250 γρ. ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι γλυκόζη
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 3 χαρτάκια βανίλια
EΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε μικρά σύκα, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα πλένουμε. Τα βράζουμε σε
κατσαρόλα με μπόλικο νερό να μαλακώσουν. Τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε σε
πήλινη λεκάνη, την οποία έχουμε γεμάτη με νερό γαλαζόπετρας (διαλύουμε ½
κουταλιά γαλαζόπετρας σε 10 – 12 φλιτζάνια τσαγιού νερό). Τα αφήνουμε για μισή ώρα,
τα ξεπλένουμε 4 – 5 νερά και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με
το νερό για 5 – 8 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα σύκα. Τα βράζουμε για 5 – 8 λεπτά,
κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε μέχρι την επόμενη
μέρα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, βράζουμε, ξαφρίζουμε καλά,
προσθέτουμε τη γλυκόζη και τη βανίλια και βράζουμε ακόμα για να δέσει το γλυκό
καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε το γλυκό στα βάζα.