Μανιταρόσουπα Αγιορείτικη

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • χυμό 2 λεμονιών
  • 1 μαρούλι μέτριο ψιλοκομμένο
  • λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 κουταλιές ταχίνι (ή ένα αυγό)
  • 1 φλιτζάνι λάδι

 

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια στα δύο, αν είναι μεγάλα, τα πλένουμε ή τα στραγγίζουμε
από τον χυμό τους, αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα και τα τοποθετούμε σε
κατσαρόλα με το λάδι, όπου τα σοτάρουμε πολύ καλά, ώσπου να μείνουν τα μισά και
να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε, αν επιθυμούμε, λίγο σπανάκι και
μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το νερό κι ανάλογο
αλάτι και τ’ αφήνουμε να βράσουν. Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε και τον
άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να
κρυώσει καλά και σ’ ένα μπολ έχουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το χυμό των
λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι ή τοποθετούμε το μείγμα στο μπλέντερ.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και λίγο από το ζωμό της σούπας. Όταν
ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά
και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σούπα, θα ανάψουμε πολύ χαμηλή
φωτιά, γιατί το ταχίνι κόβει. Το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί με ένα αυγό.