Το «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία), ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια με αντικείμενο τη μεσογειακή διατροφή, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Sani Resort της Χαλκιδικής
έκανε την Κεντρική Μακεδονία το επίκεντρο του παγκοσμίου γαστρονομικού χάρτη και του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας». Με την προβολή της καμπάνιας της «Μακεδονικής Κουζίνας» ενισχύεται ακόμα περισσότερο η εξωστρέφεια της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής: τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.Στη Μακεδονία είναι γεγονός ότι παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας, δηλαδή το ¼ της παραγωγής της χώρας. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών, για δύο συναπτά έτη, στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου. Η καθιέρωση, στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, της «Μακεδονικής Κουζίνας» με τις αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες είναι βασισμένες σε εκλεκτές πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό η τοπική κουζίνα να αποκτήσει την αναγνώριση που της αξίζει.
Η «Μακεδονική Κουζίνα» είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά στην προβολή των ποιοτικών προϊόντων της μακεδονικής γης, όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και βότανα, η ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τα εκλεκτά κρέατα, που συνδυάζονται σε υπέροχες συνταγές και συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η «Μακεδονική Κουζίνα» περιλαμβάνει πιάτα που εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις και ξυπνούν παλιές μνήμες και συγκινήσεις. Οι γευστικές της προτάσεις συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κρασιά, που ολοκληρώνουν μοναδικά κάθε γαστρονομική εμπειρία. Αναμφισβήτητα πρωταγωνιστική θέση στη Μακεδονική Κουζίνα κατέχει η ελιά, το χρυσάφι της μακεδονικής γης, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να αποτελεί βάση της καθημερινής μεσογειακής διατροφής, της καλής ζωής και της μακροζωίας.