Κυπρίνος με Σάλτσα από Καρύδια

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλος κυπρίνος (περίπου 3 ½ κιλά) ή 6 φιλέτα
  • χυμός λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • ¾ κούπας ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι
  • ¼ κούπας κρασόξιδο
  • ½ κούπας μαύρη και ξανθή σταφίδα
  • ½ κούπας κομμένα καρύδια
  • ½ κούπας κομμένος φρέσκος μαϊντανός
  • αλάτι, πιπέρι

 

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το ψάρι και αφαιρούμε τα κόκαλα, ώστε να μείνει το φιλέτο.
Τοποθετούμε τα φιλέτα σε χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα ή
περισσότερο σε ένα κρύο πιάτο. Απομακρύνουμε το ψάρι και κρατάμε τη μαρινάτα.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και
τηγανίζουμε ελαφρά τα φιλέτα, μέχρι να ροδίσουν και οι 2 πλευρές. Αφαιρούμε από τη
φωτιά και τα βάζουμε στην άκρη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι που έμεινε στο
τηγάνι για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τη μαρινάτα που κρατήσαμε, το κρασί, το
χυμό λεμονιού, το ξίδι, τις μαύρες και ξανθές σταφίδες και τα καρύδια. Αν το μείγμα
είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε περισσότερο κρασί. Ανακατεύουμε καλά και
σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει μια πλούσια σάλτσα. Τοποθετούμε προσεκτικά τα φιλέτα
μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε
πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με μαϊντανό και μαύρο πιπέρι.