Αρνί του Πεσσάχ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αρνί ολόκληρο (περίπου 9 κιλά)
  • 2 κιλά σπανάκι
  • 10 γρ. κύμινο
  • 5 γρ. σαφράν
  • 2 σκόρδα ολόκληρα
  • ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κρασί κόκκινο
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 πράσο

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από το χασάπη μας να ξεκοκαλίσει το αρνί και να μείνει μόνο το κρέας,
κρατώντας όλα τα κόκαλα και τα εντόσθια. Καθαρίζουμε το σπανάκι και κρατάμε
μόνο τα τρυφερά φύλλα. Κόβουμε το αρνί κάθετα σε δύο μέρη, το αλατίζουμε, το
πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σαφράν και λίγο κύμινο και βάζουμε ενδιαμέσως
το σπανάκι. Τα τυλίγουμε σφιχτά με μια μεμβράνη, την αφαιρούμε έπειτα και τα
τυλίγουμε προσεκτικά με τη μπόλια του αρνιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα ρολά με
λάδι, τα τοποθετούμε σε ταψί, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε εξωτερικά με
κύμινο και σαφράν. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε 1 ώρα και 40 λεπτά
στους 180°C. Τα κόβουμε σε φέτες και τοποθετούμε σε πιατέλες.
Σάλτσα : Ψιλοκόβουμε τα άλλα δύο κρεμμύδια και το 1 σκόρδο, και μαζί με τα κόκαλα
τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο από το μαϊντανό και το μάραθο (κοτσάνια και φύλλα), το
κρασί, συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κόκαλα, και ό,τι υπόλοιπο
έχουμε από κύμινο και σαφράν και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 3 ώρες. Το ζωμό που
έχουμε πλέον βγάλει, το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον, για να
μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το στρώμα του λίπους που θα βγει στην επιφάνεια.
Τέλος, τοποθετούμε το ζωμό σε άλλη κατσαρόλα και τον αφήνουμε, βράζοντάς τον,
να εξατμιστεί κατά τα 2/3. Έχουμε έτσι τη σάλτσα, με την οποία συνοδεύουμε το ρολό
του αρνιού.

Font Resize
Contrast