Ιτσλί Κεφτέ
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 600 γρ. κρεμμύδια
- 300 με 400 γρ. βούτυρο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το περίβλημα:
- 450 γρ. κιμά από τελείως άπαχο μοσχαρίσιο μπούτι
- 250 γρ. πλιγούρι ψιλό
- αλάτι, κόκκινο πιπέρι και λίγο νερό για το ζύμωμα
EΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση: Βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το αλάτι, σε σιγανή φωτιά μέχρι
το μείγμα να απορροφήσει τα υγρά. Ρίχνουμε το πιπέρι και το βούτυρο, τα σοτάρουμε και τα
κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο
για να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει καλά, το ανακατεύουμε για να πάει το βούτυρο
παντού και το πλάθουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα βάζουμε σε δίσκο
επάνω σε μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά.
Γίνονται περίπου 38 με 40 μπαλάκια.
Για το περίβλημα: Χωρίζουμε τον κιμά και το πλιγούρι σε 4 μέρη (για να μη στεγνώνει και
φουσκώνει το πλιγούρι). Παίρνουμε το ¼ κιμά, το ¼ πλιγούρι και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό,
αλάτι, κόκκινο πιπέρι και το ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές
μείγμα που να πλάθεται εύκολα. Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομμάτι από το μείγμα,
βουτώντας το χέρι μας σε νερό, και το ανοίγουμε στρογγυλό και κοίλο προσπαθώντας
να είναι μέσα κενό και όσο το δυνατόν λεπτό για να τοποθετήσουμε το παγωμένο
μπαλάκι. Προσπαθούμε να κλείσει τελείως καλά με τη βοήθεια του νερού, βρέχοντας
τα χέρια μας για να γίνει μια λεία μπάλα. Τοποθετούμε τα ιτσλί κεφτέ σε μεμβράνη για
να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.
Σερβίρισμα: Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, τα βράζουμε σε κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει
νερό, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού για περίπου 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν
στην επιφάνεια που σημαίνει ότι είναι και έτοιμα. Σερβίρονται με λεμόνι ή γιαούρτι.