Detrop – Oenos 2019: Ένα επιτυχημένο εκθεσιακό «δίδυμο»

 

Το εκθεσιακό «δίδυμο» Detrop-Oenos αποτελεί μια από τις κορυφαίες διεθνούς κύρους εκθέσεις, που αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, αναδεικνύοντας

Περισσότερα..

Ψάρι Γεμιστό

 

Ψάρι Γεμιστό

ΥΛΙΚΑ

  • 1 γριβάδι γύρω στα τρία κιλά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/2  κούπα ρύζι καρολίνα
  • 3 κούπες νερό
  • 100-150 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι, 2-3 δαφνόφυλλα, μπαχάρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε ένα κρεμμύδι στο μισό λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι με λίγο νερό (1 κούπα)
και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Βάζουμε τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι.
Γεμίζουμε το γριβάδι με το μείγμα και το ράβουμε. Το τοποθετούμε στο ταψί.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα
τοποθετούμε γύρω – γύρω από το ψάρι. Προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε στους
200°C για 90 λεπτά.

 

Φασουλοταβάς

 

Φασουλοταβάς

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό φασόλια
  • 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 κουταλάκια γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
  • 3 μεγάλες κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας αλάτι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη πλένουμε τα
φασόλια καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 4 – 5 δάχτυλα νερό, σε δυνατή
φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση, χύνουμε το νερό και βάζουμε καινούργιο, μέχρι τη
μέση της κατσαρόλας περίπου και συνεχίζουμε το βρασμό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι
χοντροκομμένο, τα 2/3 του λαδιού και τα πιπέρια. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε
τη φωτιά. Σε καμιά ώρα, αν τα φασόλια είναι βραστερά, δοκιμάζουμε και αν είναι
έτοιμα προσθέτουμε το αλάτι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει ο πελτές
και γυρίζουμε το φαγητό σε ταβά (πήλινο σκεύος) ή ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι
από πάνω και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (250οC με αέρα) για 30 – 45 λεπτά. Κατά
διαστήματα ανακατεύουμε όταν δούμε ότι πιάνει πέτσα. Είναι έτοιμο όταν μελώσει
και έχει απορροφηθεί το πολύ νερό.

 

Φασόλια με Ρύζι & Λάχανο Τουρσί

 

Φασόλια με Ρύζι & Λάχανο Τουρσί

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. φασόλια
  • 1/2 λάχανο τουρσί
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 ποτήρια νερό

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα βάζουμε σε
κατσαρόλα με νερό ίσα για να τα σκεπάσει και τα βράζουμε με το μισό λάδι μέχρι να
μαλακώσουν. Ψιλοκόβουμε το τουρσί, το πλένουμε με κρύο νερό και το στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε το λάχανο σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τη ντομάτα
κομμένη σε κομματάκια και το κόκκινο πιπέρι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το νερό και το ρύζι. Τα
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
οC για 30 λεπτά.

 

Φακές με Πλιγούρι

 

Φακές με Πλιγούρι

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. φακές
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις φακές και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει. Έπειτα, πλένουμε το πλιγούρι
και όταν οι φακές μισοβράσουν το προσθέτουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με
αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν μαζί και να πήξουν. Μόλις βράσουν, τα
αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς
τα κρεμμύδια τα οποία μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις φακές και το πλιγούρι
και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τρίβοντας από πάνω μαύρο πιπέρι.

 

Τζιγεροσερμάδες

 

Τζιγεροσερμάδες

ΥΛΙΚΑ

  • 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
  • 2 μπόλιες (σκέπες) αρνίσιες ή κατσικίσιες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 φλιτζανάκι νερό
  • 4 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδας
  • 4 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματίζουμε τη συκωταριά και την ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε χλιαρό νερό τις σκέπες
για να μαλακώσουν και να ανοίξουν. Σε τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το
φρέσκο και το ξερό κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τη συκωταριά, τον άνηθο, τον
μαϊντανό, τον δυόσμο, το κουκουνάρι, το ρύζι και τα μπαχαρικά. Στραγγίζουμε τις
σκέπες και τις κόβουμε σε μαντηλάκια. Βάζουμε τη γέμιση σε σχήμα κεφτέ και
τυλίγουμε όπως τα ντολμαδάκια. Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και όταν πάρουν λίγο χρώμα οι
τζιγεροσαρμάδες στο φούρνο τους περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το
ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη.

 

Τας Καπαμά

 

Τας Καπαμά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 2 κούπες πλιγούρι
  • 6 κούπες νερό
  • 5 σπυριά μπαχάρι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 3 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουτί κον κασέ
  • κύμινο, αλάτι, πιπέρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα κρεμμύδια τα κόβουμε σε
όγδοα ή σε τέταρτα εάν είναι μικρά. Προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τα
δαφνόφυλλα. Τα υλικά αυτά τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο γυάλινο σκεύος. Σε ένα ταψί βάζουμε το
πλιγούρι, το βούτυρο, το νερό και ανάποδα τοποθετούμε το πυρίμαχο γυάλινο σκεύος και το βάζουμε
πάνω στη φωτιά. Καλό είναι να βάλουμε ένα βάρος πάνω στο πυρίμαχο γυάλινο σκεύος για να κρατάει το
σκεύος από τους ατμούς. Το φαγητό ψήνεται σε σιγανή φωτιά, το κρέας βράζει με τους ατμούς του και
το νερό περιοδικά μπαίνει και βγαίνει από το πυρίμαχο γυάλινο σκεύος.

 

Σιρόν με Πασκιτάν και Σκόρδο

 

Σιρόν με Πασκιτάν και Σκόρδο

ΥΛΙΚΑ

  • 20 σιρόν (ψημένο χειροποίητο τυλιχτό ζυμαρικό)
  • 500 γρ. μπασκιτάν (ποντιακό στραγγιστό γιαούρτι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές αγελαδινό βούτυρο

EΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τα σιρόν δίπλα – δίπλα σε ένα ταψί. Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και τα
περιχύνουμε έως ότου  σκεπαστούν. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Σε άλλο σκεύος
διαλύουμε το μπασκιτάν σε χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο,
ανακατεύουμε και τ’ αδειάζουμε στο σιρόν, ενώ στη συνέχεια το περιχύνουμε με
καυτό αγελαδινό βούτυρο. Το σερβίρουμε ζεστό.

 

Ρεβύθια με Μελιτζάνες

 

Ρεβίθια με Μελιτζάνες

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα περασμένη από το ρεντέ
  • 4 μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα ρεβίθια, σοτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε
τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ανάλογο νερό και τα
αφήνουμε να σιγοβράσουν. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλευρώνουμε, τις
τηγανίζουμε και τις βάζουμε στο φαγητό προς το τέλος, για να πάρουν 2-3 βράσεις
μαζί με τα ρεβίθια.

 

Πουρμάς

 

Πουρμάς

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • νερό όσο πάρει
  • μία πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Δουλεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης για να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα. Την
αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5
ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα. Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της
γέμισης. Στρώνουμε σε κάθε φύλλο ίση ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την
περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί. Ψήνουμε τον πουρμά σε μέτριο φούρνο
μέχρι να ροδίσει. Αν θέλουμε, μπορούμε να τον περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με
σιρόπι.

 

1 2 3 13
Font Resize
Contrast